top of page

Alles over het burgerinitiatief

In Nederland kunnen burgers die de Nederlandse nationaliteit bezitten en 18 jaar of ouder zijn, zelf een intiatief indienen om een onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te zetten. Hieronder kunt u onder andere de geschiedenis van het burgerinitiatief vinden en de eisen die eraan worden gesteld. 

De voorwaarden en de behandeling van het burgerinitiatief

Iedereen die een Nederlandse nationaliteit heeft en ouder dan 18 jaar is, kan een burgerinitiatief starten. Allereerst is een duidelijke omschrijving van het doel van het voorstel vereist, met daarbij de manier waarop het bereikt kan worden. Voor u naar de Tweede Kamer gaat, moet u ten minste 40.000 handtekeningen hebben verzameld. De gegevens van de ondertekenden moeten bestaan uit: naam, adres en geboortedatum.

 

Daarnaast heeft de Tweede Kamer regels ontworpen waaraan het voorstel moet voldoen.

De geschiedenis van het burgerinitiatief

Zo nu en dan komen ze voorbij in het nieuws: de burgerinitiatieven. Een burger als Henk Bres, die het niet vindt kunnen dat een pedovereniging als ‘Martijn’ in Nederland getolereerd wordt. Binnen twee weken had hij meer dan 40.000 handtekeningen verzameld, genoeg om dit onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen.

 

Maar zulke burgerinitiatieven bestaan nog niet zo heel lang. In 2003 diende PvdA’er Niesco Dubbelboer een motie in voor het invoeren van het burgerinitiatief op landelijk niveau. 

Burgerinitiatieven 
versus petities

We horen u denken: is er een verschil tussen een burgerinitiatief en een petitie? Dat is er zeker. Een burgerinitiatief is namelijk een aparte variant van een petitie. Voor zowel het indienen als de behandeling ervan gelden er andere regels. Hieronder vindt u wat ze beiden inhouden en hoe ze van elkaar verschillen.

 

Het indienen van een burgerinitiatief werd in 2006 mogelijk en werd daarmee een recht van burgers om onderwerpen of concrete voorstellen op de agenda van een volksvertegenwoordigend orgaan te plaatsen. 

bottom of page