top of page

Wilt u een onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer zetten door middel van een burgerinitiatief? Dat kan!

 

U kunt een uitgebreid voorstel bij de Tweede Kamer indienen, zodat zij naar uw voorstel kijkt en er een standpunt over inneemt. Een burgerinitiatief is een gemakkelijke manier om de politiek te beïnvloeden en om uw visie kenbaar te maken. En dat laatste is ook waar de Tweede Kamer geïnteresseerd in is. Zij vertegenwoordigt het volk en wil dan ook graag weten hoe wij vinden dat ons huidige beleid verbeterd kan worden.

 

Voorwaarden
Iedereen die een Nederlandse nationaliteit heeft en ouder dan 18 jaar is, kan een burgerinitiatief starten. Allereerst is een duidelijke omschrijving van het doel van het voorstel vereist, met daarbij de manier waarop het bereikt kan worden. Voor u naar de Tweede Kamer gaat, moet u ten minste 40.000 handtekeningen hebben verzameld. De gegevens van de ondertekenden moeten bestaan uit: naam, adres en geboortedatum.

 

Daarnaast heeft de Tweede Kamer regels ontworpen waaraan het voorstel moet voldoen:

 

1. Het voorstel is nieuw: de laatste twee jaar is het onderwerp niet in de Tweede Kamer aan de orde geweest.  
2. Het voorstel gaat over een onderwerp waarover de Tweede Kamer beslist, dus over een kwestie die de rijksoverheid en niet een andere overheid aangaat en géén privékwestie is.  
3. Het voorstel mag niet in strijd zijn met in ons land diep gewortelde normen en waarden. 
4. Het voorstel gaat niet over de Grondwet, de belastingen of de begrotingswetten.  

 

Behandeling van het voorstel
De Commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven behandelt alle ingekomen burgerinitiatieven. De commissie beoordeelt of het voorstel aan de voorwaarden voldoet. Om vast te stellen of de bijgevoegde handtekeningen van kiesgerechtigden zijn, doet de commissie een steekproef. Enkele honderden mensen van de handtekeningenlijst krijgen een brief van de Tweede Kamer met het verzoek om een kopie van paspoort of ander identiteitsbewijs op te sturen.

 

Voor vragen kunt is de griffier van de Commissie voor Verzoekschriften en Burgerinitiatieven beschikbaar. Als de commissie vaststelt dat aan één of meer voorwaarden niet is voldaan, dan wordt het voorstel niet behandeld in de Tweede Kamer. Als wel aan alle voorwaarden is voldaan, stelt de commissie de Kamer voor om het initiatiefvoorstel in behandeling te nemen en op welke manier het behandeld zou kunnen worden. De Tweede Kamer kan de initiatiefnemer uitnodigen om zijn/haar voorstel mondeling toe te lichten, in een commissievergadering of zelfs in de plenaire vergadering.

 

Uiteindelijk nemen de leden van de Tweede Kamer een standpunt in: wel of niet instemmen met het voorstel.

 

Op lokaal niveau
Vaak kunnen inwoners van een gemeente via een referendum hun stem kenbaar maken. Gemeenten maken die keuze zelf. 

Door Iris Schut

bottom of page